Vinkkejä kuluttajalle ennen asunnon myyntiä

12.02.21
  1. Tutustu myyntiprosessin eri vaiheisiin rauhassa ja aloita välittäjän kartoitus hyvissä ajoin, jopa 6kk aiemmin. Pelkästään pankkiasioiden järjestäminen ja kartoittaminen saattaa helposti viedä 1-2kk. Esim. jos samalla haluaa kilpailuttaa asuntolainan eri tarjoajat keskenään, voi vastauksien saamiseen mennä useampi kuukausi.  
  1. Tiedosta mihin seuraavaksi olet muuttamassa tai mitkä ovat motivaation myynnin aloittamiseksi. Miksi olen myymässä? Varmista varsinkin uudelle tuntemattomalle alueelle muuttoa ajatellen palveluiden kattavuus ja etäisyydet sekä matka ajat mm. työmatkan pituus, nämä voivat yllättää arjen pyörittämistä myös negatiivisella tavalla. Lisäksi kannattaa hakea internetistä yleistä tietoa ja keskusteluja/kommentteja uudesta alueesta. Yleisin myyntimotivaatio on lisätilan tarve tai vastaavasti liiallisen tilan tarve.  
  1. Suosittelemme tutustumaan vähintään kolmeen eri välitysliikkeeseen/välittäjään, sillä kaikilla on omat eroavaisuutensa. Yleisintä on kutsua kotiin kolmesta-viiteen omaksi tuntuvaa välittäjää. Palvelumme ei rajoita yhteydenottojen määrää, joten voit valita niin monta kuin haluat, palvelu ei myöskään pakota tekemään sopimuksia. 
  1. Välittäjän valinnassa kannatta huomioida henkilökemiat, tällöin myyntiprosessi toteutuu helpommin ja kokemus on positiivisempi sekä kaikille osapuolille jää parempi fiilis. Ovikello.com palvelussa olevia välittäjiä kannustetaan lisäämään itsestään videoesittely, näistä profiileista saat laajemman kuvan välittäjästä ja arviokäynti on rennompi, kun tiedät kuka ovikelloa tulee soittamaan. 
  1. Tee kysymyksiä valmiiksi ennen välittäjän kohdekäyntiä. Mitkä ovat teille ne tärkeimmät asiat myynnissä: Onko se hinta, palkkio, vai luotto siihen, että asunto tulee myydyksi? Onko välittäjä myynyt paljon esim. vanhempia omakotitaloja, joissa on yleensä enemmän haasteita? Muista, että ammattitaitoinen välittäjä ei lähde mukaan palkkionalennus kilpailuihin ja usein kovanluokan välittäjä saa kohteesta kuitenkin korkeamman kauppahinnan, vaikka palkkio saataisi olla 400-500 euroa korkeampi. Lopputuloksessa toimeksiantajalle saattaa jäädä monta tuhatta euroa enemmän, vaikka onkin maksanut muutaman sata euroa enemmän palkkiota. 
  1. Välittäjien palkkiot vaihtelevat paljon, mutta liian halpa tai kallis palkkio ei välttämättä tuo teille maksimoitua lopputulosta, kannattaa siis rohkeasti kyseenalaistaa miksi palkkio on alhainen tai korkea, sekä pyydä vahvat perustelut hintanäkemykselle. Yksi välittäjän tärkeimpiä ominaisuuksia on osata hinnoitella myytävä kohde oikein, koska se määrittää maksimaalisen hinnan saamisen. Maksimaalista hintaa ei saa, jos hinnoittelu on tehty yläkanttiin, tällöin myynti ilmoitus tekee vain ”lista kuoleman” ja hintaa joudutaan pudottamaan oikealle tasolle. Tämä voi johtaa siihen, että ensimmäiset asiakkaat ovatkin jo muualla. Asunnon myynnin tärkein aika internet näkyvyyden aktivoinnin jälkeen on ensimmäinen viikko, silloin tulee tärkein ja suurin paine myynti ilmoitukselle ja ostaja löytyy hyvin useasti siitä porukasta. 
  1. Kysy välittäjiltä kaikki mieltä askarruttavat asiat ja mikäli kaikki ei ole selvää, varmista sopimuksen sisältö ennen allekirjoitusta. Varmista palkkion sisältö ja millaisissa tapauksissa se tulee maksuun? Sisältääkö arvonlisäveron? Tuleeko kuluja jos asunto jää myymättä? Tuleeko ennakkoon maksettavia maksuja? Jos tulee niin miksi? 
  1. Hyvä välittäjä osaa maksimoida myyntikohteen markkina-arvon tekemällä myynnin erivaiheet kuten kuuluu mm. ammattivalokuvaus, kommunikointitapa toimeksiantajalle, myynti-ilmoituksen kattava ja siisti sisältö, kiinnostuneiden ostajaehdokkaiden palveleminen, näyttöjen järjestäminen, kysymyksien vastauksien selvittäminen, osto/tarjousneuvottelut, kauppakirjojen laatiminen ja kaupanjärjestely sekä ilmoitusten tekeminen kauppojen jälkeen.  
  1. Myyntivaiheen kesto vaihtelee alueitten mukaan, mutta listautumisen jälkeen on tärkeää kuunnella miten markkinat reagoivat myytävästä kohteesta ja tehdä tarvittavia toimenpiteitä, jotta myynti etenee aktiivisena. Pyydä siis välittäjää olemaan aktiivinen myynnin tapahtumista ja pitämään sinut ajan tasalla. Nykyään myyntiajat ovat nopeutuneet huomattavasti, joten varaudu siihen, että asunto tullaan myymään nopeammin kuin uskotkaan. Koska uuden asunnon tarve voi olla nopea, on tärkeää aloittaa uuden asunnon kartoittaminen hyvissä ajoin. 3-4 vuotta sitten myyntiprosessi arviokäynnistä ja myyntiin laitosta aina kaupantekohetkeen asti kesti noin 3-4 kuukautta, kun nykyään tähän samaan menee noin 4-5 viikkoa. 
  1. Siivoa asunto hyvin ennen valokuvausta sekä asuntoesittelyjä, kerää pienet tavarat ja esineet jo valmiiksi muuttolaatikkoon. Putsaa jääkaapin ovesta magneetit pois ja osta pöydälle tai tasolle tuoreet kukat. Hyvä muistisääntö kuvaukseen valmistautumiseen on ikään kuin juhlasiivous perhejuhlaa varten.